Blog: Dr. Vincent Gouttebarge

Over Extopsporter.nl

Extopsporter.nl is de website voor (ex-)topsporters. Het biedt alle informatie die je nodig hebt tijdens of na het beëindigen van je topsportcarrière en het kan je een steuntje in de rug geven als je het even niet meer weet.

Lees verder >>

Diepgaan voor Vancouver

Diepgaan voor Vancouver is een zeldzaam openhartige documentaire over shorttrackster Margriet de Schutter, de weg naar de Olympische Spelen en het moment van stoppen.

DVD bestellen? Dat kan! Lees verder >>


Trailer Diepgaan voor Vancouver from Ismaël Lotz on Vimeo.

Dr. Vincent Gouttebarge 

Senioronderzoeker bij het AMC en ex-profvoetballer, Dr. Vincent Gouttebarge, heeft zich verdiept in het leven na topsport met als specialisme: artrose als lange termijn gezondheidsprobleem. In zes delen vertelt hij op Extopsporter.nl over zijn bevindingen. Deze week in deel 1 staan de korte en lange termijn gezondheidsproblemen bij topsporters centraal.

Deel 1: De korte en lange termijn gezondheidsproblemen 

Topsporters worden blootgesteld aan intensieve fysieke activiteiten en hoge energetische belasting, tijdens zowel trainingen als wedstrijden. Ook hebben topsporters tijdens hun topsportcarrière een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Deze korte termijn gezondheidsproblemen hebben vooral betrekking tot blessures (botten, spieren, pezen, gewrichten…). Tot 75% van de topsporters (basketbal, voetbal, softbal, volleybal, handbal, zwemmen, judo, tennis) krijgt minimaal één sportblessure gedurende een periode van 15 maanden, een blessure die in het verleden bij meer dan 97% van deze topsporters al wel eens eerder is opgetreden (Chen et al. 2005). Meer dan 95% van deze sportblessures komt voor tijdens training, en 76% tijdens wedstrijden (Chen et al. 2005).

In de meeste sporten komen blessures voornamelijk voor in de onderste ledematen, waarbij knie- en enkelletsels het meest worden gerapporteerd (Alonso et al. 2010; Tonoli et al. 2010). Bij profvoetballers in de Nederlandse ere- en eerste divisie heeft bijna 40% van de blessures betrekking op de knie- en enkelgewrichten (ligament-, meniscus- of kraakbeenletsel) (Stege et aal. 2007).

Daarnaast blijkt dat 55% tot 65% van de Nederlandse jonge tophockeyers, -schaatsers en -voetballers ook lage rugklachten heeft als gevolg van hun sport (van Hilst et al. 2013). Deze blessures vormen de belangrijkste reden voor ziekteverzuim: vele topsporters zijn op korte termijn niet in staat om aan trainingen of wedstrijden deel te nemen (Wong en Hong 2005).

Of topsporters ook op lange termijn een verhoogd risico op gezondheidsproblemen hebben, is niet eenduidig te beantwoorden. In de wetenschappelijke literatuur is er schaars, tegenstrijdig en achterhaald bewijs over lange termijn effecten van topsport op gezondheid.

Bevindingen toonden aan dat voormalig topsporters een lager risico op (chronische) ziekten zoals hart- en vaatziekten, hartfalen, diabetes, astma of bronchitis blijken te hebben in vergelijking met gezonde personen van dezelfde leeftijd (Kujala et al. 2003). Echter, andere studies tonen aan dat topsport ook geassocieerd blijkt te zijn met ongunstige lange termijn gezondheidseffecten, zoals voornamelijk artrose (Kujala et al. 1994; Kujala et al. 1995; Kujala et al. 2003).

Zie ook:
Deel 2: Artrose als lange termijn gezondheidsgevolg van topsport