Blog: Dr. Vincent Gouttebarge

Over Extopsporter.nl

Extopsporter.nl is de website voor (ex-)topsporters. Het biedt alle informatie die je nodig hebt tijdens of na het beëindigen van je topsportcarrière en het kan je een steuntje in de rug geven als je het even niet meer weet.

Lees verder >>

Diepgaan voor Vancouver

Diepgaan voor Vancouver is een zeldzaam openhartige documentaire over shorttrackster Margriet de Schutter, de weg naar de Olympische Spelen en het moment van stoppen.

Bekijk hier de documentaire >>


Trailer Diepgaan voor Vancouver from Ismaël Lotz on Vimeo.

Dr. Vincent Gouttebarge 

Senioronderzoeker bij het AMC en ex-profvoetballer, Dr. Vincent Gouttebarge, heeft zich verdiept in het leven na topsport met als specialisme: artrose als lange termijn gezondheidsprobleem. In zes delen vertelt hij op Extopsporter.nl over zijn bevindingen. Deze week in deel 1 staan de korte en lange termijn gezondheidsproblemen bij topsporters centraal.

Deel 2: Artrose als lange termijn gezondheidsgevolg van topsport  

Op de lange termijn blijkt topsport voornamelijk met artrose te zijn geassocieerd (Kujala et al. 1994; Kujala et al. 1995; Kujala et al. 2003). Artrose (internationaal bekend als osteoarthritis) is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt (Felson 2000; Hunter et al. 2008). Artrose is een chronische gewrichtsaandoening gekenmerkt door een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen dat na belasting toenemende pijn, stijfheid en bewegingsbeperking veroorzaakt (Felson 2000; Hunter et al. 2008).

Wanneer twee botten in een gezond gewricht bij elkaar komen, functioneert het kraakbeen als schok dempende kussentjes dat ervoor zorgt dat de botten niet tegen elkaar schuren. Op het moment dat het kraakbeen tussen twee botten aan kwaliteit verliest, gaan deze twee botten tegen elkaar schuren. Dit proces leidt tot een pijnlijk, dik, warm en stijf gewricht. Voordat deze klachten optreden, is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan (Felson 2000; Hunter et al. 2008).

Artrose komt vroeg of laat bij iedereen voor (vooral vanaf de leeftijd van 50 jaar oud), in het bijzonder in de hand-, heup- en kniegewrichten (Felson 2000; Hunter et al. 2008). Als meest voorkomende aandoening in het lichaam (botten, spieren, pezen, gewrichten…) is artrose in Europa en de Verenigde Staten de belangrijkste oorzaak van pijn en invaliditeit (Felson 2000; Hunter et al. 2008).

Bij artrose wordt de kwaliteit van kraakbeen langzaam slechter, en genezen is niet mogelijk. Niettemin is er wel degelijk iets aan te doen, namelijk actie ondernemen tegen factoren die de kans op artrose vergroten en die beïnvloedbaar zijn. Factoren die de kans op artrose vergroten zijn o.a.:

–        Erfelijke aanleg;

–        Geslacht (meer vrouwen dan mannen krijgen artrose);

–        Overgewicht, vooral voor artrose in de gewrichten van de onderste ledematen (heupen, knieën,
.       .enkels);

–        Eerder opgelopen trauma c.q. blessure in het gewricht;

–        Zwakker gewricht door vermindering van spierfunctie rondom het gewricht, zwakkere gewrichtsbanden
.       .en verminderde stabiliteit en coördinatie;

–        Langdurige en intensieve belasting van het gewricht, bijvoorbeeld bij fysiek c.q. lichamelijke zwaar
.       .werk of te lang en te zware sporten.

Aangezien een topsporter ook te maken heeft met een aantal van bovenstaande risicofactoren tijdens zijn of haar topsportcarrière, is het logischerwijs te verwachten dat (ex-)topsporters een grote kans hebben om met artrose te worden geconfronteerd.

Zie ook:
Deel 1: De korte en lange termijn gezondheidsproblemen
Deel 3: Artrose bij ex-topsporters uit teamsporten
Deel 4: Artrose bij ex-topsporters uit individuele sporten 

Deel 5: De gevolgen van Artrose