Blog: Dr. Vincent Gouttebarge

Over Extopsporter.nl

Extopsporter.nl is de website voor (ex-)topsporters. Het biedt alle informatie die je nodig hebt tijdens of na het beëindigen van je topsportcarrière en het kan je een steuntje in de rug geven als je het even niet meer weet.

Lees verder >>

Diepgaan voor Vancouver

Diepgaan voor Vancouver is een zeldzaam openhartige documentaire over shorttrackster Margriet de Schutter, de weg naar de Olympische Spelen en het moment van stoppen.

Bekijk hier de documentaire >>


Trailer Diepgaan voor Vancouver from Ismaël Lotz on Vimeo.

Dr. Vincent Gouttebarge 

Senioronderzoeker bij het AMC en ex-profvoetballer, Dr. Vincent Gouttebarge, heeft zich verdiept in het leven na topsport met als specialisme: artrose als lange termijn gezondheidsprobleem. In zes delen vertelt hij op Extopsporter.nl over zijn bevindingen. Deze week in deel 3 staat Artrose bij ex-topsporters van teamsporten centraal.

Deel 3: Artrose bij ex-topsporters uit teamsporten 

Aangezien er een aantal risicofactoren van artrose voorkomen en terugkeren tijdens een carrière van een topsporter, is het aannemelijk dat ex-topsporters een grote kans hebben om met artrose te worden geconfronteerd. Zoals aangekaart in twee recente literatuuronderzoeken is er, in tegenstelling tot studies over blessures aan botten, spieren, pezen, gewrichten voorkomend tijdens een actieve topsportcarrière, schaars en achterhaald bewijs in de wetenschappelijke literatuur over gezondheidsproblemen voorkomend op de lange termijn zoals artrose.

Op basis van dit beperkte aantal studies blijkt dat ex-topsporters uit teamsporten met artrose worden geconfronteerd. Vooral in de gewrichten van de onderste extremiteiten (heup, knie, enkel) wordt artrose vaak geconstateerd. De prevalentie van heupartrose bij ex-topsporters (d.w.z. het percentage sporters met heupartrose) ligt tussen 15% en 60%, waarbij heupartrose het meest wordt gezien bij Australian Football en handbal. Dit percentage van heupartrose bij ex-topsporters uit teamsporten ligt hoger dan in de algemene bevolking.

Vooral in het kniegewricht wordt artrose bij ex-topsporters onderzocht. Het percentage van knieartrose bij ex-topsporters ligt tussen 15% (handbal) en 80% (voetbal). Ook in Australian en NFL Football wordt knieartrose vaak geconstateerd, namelijk 55% en 38%, respectievelijk. In vergelijking met de algemene populatie (zelfde geslacht en zelfde leeftijdsgroep) ligt het percentage van knieartrose bij ex-topsporters uit teamsporten veel hoger: tot 80% van de voormalige profvoetballers heeft knieartrose waar dit percentage in de algemene bevolking tussen 15% en 25% ligt.


In tegenstelling tot knieartrose wordt enkelartrose niet vaak onderzocht bij ex-topsporters, noch bij de algemene populatie. Hier ook lijkt het erop dat het percentage van enkelartrose bij ex-topsporters uit teamsporten hoger is dan in de algemene bevolking (tot 17% onder voormalige profvoetballers en 1% onder de algemene populatie).


.

.

Zie ook:
Deel 1: De korte en lange termijn gezondheidsproblemen
Deel 2: Artrose als lange termijn gezondheidsgevolg van topsport
Deel 4: Artrose bij ex-topsporters uit individuele sporten
Deel 5: De gevolgen van Artrose