Blog: Dr. Vincent Gouttebarge

Over Extopsporter.nl

Extopsporter.nl is de website voor (ex-)topsporters. Het biedt alle informatie die je nodig hebt tijdens of na het beëindigen van je topsportcarrière en het kan je een steuntje in de rug geven als je het even niet meer weet.

Lees verder >>

Diepgaan voor Vancouver

Diepgaan voor Vancouver is een zeldzaam openhartige documentaire over shorttrackster Margriet de Schutter, de weg naar de Olympische Spelen en het moment van stoppen.

Bekijk hier de documentaire >>


Trailer Diepgaan voor Vancouver from Ismaël Lotz on Vimeo.

Dr. Vincent Gouttebarge 

Senioronderzoeker bij het AMC en ex-profvoetballer, Dr. Vincent Gouttebarge, heeft zich verdiept in het leven na topsport met als specialisme: artrose als lange termijn gezondheidsprobleem. In zes delen vertelt hij op Extopsporter.nl over zijn bevindingen. Deze week in deel 4 staat Artrose bij ex-topsporters van individuele sporten centraal.

Deel 4: Artrose bij ex-topsporters uit individuele sporten 

Zoals aangekaart in twee recente literatuuronderzoeken is er, in tegenstelling tot studies over blessures aan botten, spieren, pezen, gewrichten voorkomend tijdens een actieve carrière in topsport, schaars en achterhaald bewijs in de wetenschappelijke literatuur over gezondheidsproblemen voorkomend op de lange termijn zoals artrose. Zoals aangekaart in het vorige bericht (deel 3) blijkt op basis van het beperkte aantal studies dat ex-topsporters uit teamsporten vaak met artrose worden geconfronteerd.

Bij ex-topsporters uit individuele sporten wordt artrose vaak gesignaleerd maar het verschil met de algemene bewolking is minder schijnend dan voor voormalig teamsporters. Ook bij ex-topsporters uit individuele sporten wordt vooral in de gewrichten van de onderste extremiteiten (heup, knie, enkel) artrose geconstateerd. Het percentage met heupartrose bij ex-topsporters ligt tussen 8% en bijna 60%, waarbij heupartrose het meest wordt gezien in de atletiek. Dit percentage van heupartrose bij ex-topsporters uit individuele sportdisciplines ligt wat hoger dan in de algemene bevolking. 

 

Daarnaast hebben enkele studies naar artrose in het kniegewricht bij ex-topsporters uit individuele sporten gekeken. Het percentage sporters met knieartrose bij voormalige individuele sporters ligt tussen 20% (atletiek) en 55% (tafeltennis). In vergelijking met de algemene populatie (zelfde geslacht en zelfde leeftijdsgroep) ligt het percentage van knieartrose bij voormalige atleten uit individuele sporten veel hoger, behalve voor voormalig tafeltennissers: 55% van hen heeft knieartrose waar dit percentage in de algemene bewolking tussen 15% en 25% ligt. In tegenstelling tot heup- en knieartrose wordt enkelartrose niet vaak onderzocht bij ex-topsporters, noch bij de algemene populatie. Het percentage van enkelartrose lijkt niet al te veel te verschillen tussen de groepen (behalve voor atletiek). Slechts één studie heeft gekeken naar artrose van de schouder bij voormalig professionele tennisspelers, waaruit bleek dat een derde van hen artrose had in de schouder (in de meest belaste arm). 


.

.

Zie ook:
Deel 1: De korte en lange termijn gezondheidsproblemen
Deel 2: Artrose als lange termijn gezondheidsgevolg van topsport
Deel 3: Artrose bij ex-topsporters uit teamsporten

Deel 5: De gevolgen van Artrose