Blog: Dr. Vincent Gouttebarge

Over Extopsporter.nl

Extopsporter.nl is de website voor (ex-)topsporters. Het biedt alle informatie die je nodig hebt tijdens of na het beëindigen van je topsportcarrière en het kan je een steuntje in de rug geven als je het even niet meer weet.

Lees verder >>

Diepgaan voor Vancouver

Diepgaan voor Vancouver is een zeldzaam openhartige documentaire over shorttrackster Margriet de Schutter, de weg naar de Olympische Spelen en het moment van stoppen.

Bekijk hier de documentaire >>


Trailer Diepgaan voor Vancouver from Ismaël Lotz on Vimeo.

Dr. Vincent Gouttebarge 

Senioronderzoeker bij het AMC en ex-profvoetballer, Dr. Vincent Gouttebarge, heeft zich verdiept in het leven na topsport met als specialisme: artrose als lange termijn gezondheidsprobleem. In zes delen vertelt hij op Extopsporter.nl over zijn bevindingen. Deze week in deel 5 staan de gevolgen van Artrose centraal.

Deel 5: De gevolgen van Artrose 

Uit een beperkt aantal wetenschappelijke studies blijkt dat het percentage van ex-topsporters met artrose als hoog kan worden beschouwd, vooral in de gewrichten van de onderste extremiteiten (heup, knie, enkel). Een merkwaardig aspect van artrose is dat deze gewrichtsaandoening niet automatisch geassocieerd wordt met voelbare gevolgen, zoals gewrichtspijn, hinder of beperkingen. Daarom lijkt het relevant om na te gaan of de ex-topsporters die artrose hebben ook pijn en beperkingen ervaren in hun werk of dagelijkse leven.

Opnieuw zijn er niet al te veel wetenschappelijke studies te vinden over de gevolgen van artrose voor ex-topsporters in termen van pijn en verminderd functioneren. Wel is dit aspect onder voormalige profvoetballers onderzocht. Uit een recent systematisch literatuuronderzoek blijkt dat voormalige profvoetballers die artrose hebben (heup, knie en/of enkel) pijn, hinder en beperkingen ervaren in hun dagelijkse leven en werk. Tot 90% van de voormalige profvoetballers met artrose rapporteerde dat ze matige tot ernstige problemen hadden wat betreft pijn en ongemak in hun gewrichten (onderste extremiteiten). Ook bleek dat tot 35% van de voormalige profvoetballers met artrose matige tot ernstige problemen ervaarde wat betreft beperkingen in werkactiviteiten.

Daarnaast was een interessante bevinding dat bijna 2 uit de 5 voormalige profvoetballers aangaven dat ze matige tot ernstige mentale problemen ervaarden door de fysieke hinder door artrose.


Meer weten? Binnenkort in deel 6: Hoe omgaan met Artrose

Zie ook:
Deel 1: De korte en lange termijn gezondheidsproblemen
Deel 2: Artrose als lange termijn gezondheidsgevolg van topsport
Deel 3: Artrose bij ex-topsporter uit teamsporten
Deel 4: Artrose bij ex-topsporters uit individuele sporten